Palestijnse christenen
Levende stenen. De Palestijns christelijke gemeenschap is de oudste groep christenen ter wereld. De kerken waartoe zij behoren zijn niet ontstaan door zendingswerk, maar zijn ontstaan na Pinksteren, 2000 jaar geleden. In tegenstelling tot de ‘dode stenen’, waar veel pelgrims en toeristen naar toe reizen, zien deze gelovigen zichzelf als ‘levende stenen’, de levende herinnering aan zoveel eeuwen christelijk geloof. Zij zijn ervan overtuigd dat zonder de christelijke aanwezigheid in het land, het heilige land geen betekenis heeft.
Veelkleurig geheel. Palestijnse christenen vormen een veelkleurig geheel. De grote meerderheid behoort tot de Grieks Orthodoxe Kerk, de Grieks Katholieke Kerk of de Rooms Katholieke Kerk. Daarnaast zijn er kleinere Oosterse kerken, zoals de Koptische Kerk, de Armeense Kerk en de Syrische kerk. Een kleine minderheid is lid van een protestantse kerk. Zo behoort de familie Nassar tot de Evangelisch Lutherse Kerk in Bethlehem. |
Kleine minderheid. Het aantal Palestijnse christenen in Israël / Palestina is minder dan 2% van de bevolking, in totaal zo’n 160.000 mensen. Hiervan wonen zo’n 50.000 Palestijnse christenen in de Westbank.
In 1948 vormden de Palestijnse christenen in sommige gebieden, zoals in en rond Bethlehem, de meerderheid. Na het ontstaan van de staat Israël kwamen er veel Palestijnse vluchtelingen naar de Westbank, waar het aantal christenen procentueel afnam. Vandaag de dag is het echter nog steeds beleid dat de burgemeester van Bethlehem christen is. Moeilijke situatie. De aanwezigheid van Palestijnse christenen wordt bedreigd door het voortdurende conflict. Zij ervaren hun situatie als zeer moeilijk en uitzichtloos. Velen emigreren dan ook naar de Verenigde Staten of naar Europa. Op dit moment woont meer dan de helft van de Palestijnse christenen in het buitenland. |
Kairos-document. Palestijnse christenen hebben op 11 december 2009 hun Kairos-document uitgebracht, dat een schreeuw om recht vanuit het hart van het Palestijnse lijden is. ‘Kairos’ is Grieks voor ‘het beslissende moment’, en voor Palestijnen is dat aangebroken: van een vredesproces is al jaren geen sprake meer. Onrecht tekent het leven van Palestijnen. Palestijnse christenen spreken zich daarom uit tegen de Israëlische bezetting die de menselijkheid van zowel Israëliërs als Palestijnen aantast. Zij roepen op tot een oplossing die maakt dat zowel Israëliërs als Palestijnen in vrijheid en veiligheid kunnen leven. Zij roepen christenen wereldwijd op tot kritische bezinning op hun eigen theologie.
|