stone we refuse7 juni 2018

 

Goede mensen,

De afgelopen weken zijn we opgeschrikt door schokkend nieuws uit Israël / Palestina. Meer dan 60 doden en duizenden gewonden in Gaza, een gebied waar een tekort is aan veiligheid en basisvoorzieningen, zoals schoon water, medicijnen, elektriciteit en gezonde voeding. Burgers die demonstreerden voor hun recht op een menswaardige toekomst en de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen, werden neergeschoten door zwaarbewapende scherpschutters. Dit is de realiteit waarmee zoveel Palestijnen moeten leven. Ook in de Westbank zijn Palestijnen hun leven niet zeker en wordt hen elementaire burgerrechten onthouden.
Ook wij voelen ons vaak machteloos, maar we laten ons tegelijk inspireren door zoveel mensen in Palestina, Israël, Nederland en wereldwijd die zich blijven inzetten voor een rechtvaardige vrede in Israël / Palestina. We blijven ook diep onder de indruk van de familie Nassar, die blijft putten uit hun innerlijke kracht, en onvermoeibaar door gaat. Daar willen wij hen vanuit Nederland graag in blijven steunen.

Lichtpuntje
Recent heeft het Hooggerechtshof besloten om de afbraakbevelen te ‘bevriezen’. Dit betekent dat het Israëlische leger verplicht is om minimaal een maand van te voren bericht te sturen als zij wil overgaan tot het vernietigen van de bebouwing, toiletten, grotten en waterreservoirs bij Tent of Nations. Dit betekent dat de onmiddellijke dreiging verdwenen is. Ervaring leert ons echter dat dit geen garantie is dat er geen afbraak zal plaatsvinden. We realiseren ons ook dat het onrechtvaardig is dat de familie Nassar geen toestemming krijgt om te bouwen, terwijl de (illegale) nederzettingen om Tent of Nations heen blijven groeien. Maar toch, het is een lichtpuntje.

Werkweken en Kindervakantieweken
Op dit moment is een groep vrijwilligers actief bij Tent of Nations om een grot te renoveren. Deze is bedoeld als verblijfsplek voor vrijwilligers die langere tijd bij Tent of Nations verblijven. Daarnaast zijn de voorbereidingen in volle gang voor de Kindervakantieweken, die op 25 juni beginnen. Kinderen vanuit Bethlehem komen hier naar toe om twee weken lang te kunnen spelen, workshops te volgen, en theater te maken. Dit helpt hen niet alleen om even afstand te nemen van thuis, maar vooral ook om zelfvertrouwen te ontwikkelen en te leren dat zij in hun eigen situatie altijd zelf ook inbreng ook kunnen hebben.

 

nieuwsbrief foto juni2018 620

Vrijwilligers en jongerengroepen
De eerste Nederlandse en Vlaamse vrijwilligers zijn dit jaar al afgereisd naar Tent of Nations om daar de handen uit de mouwen te steken. Soms alleen, soms met een groep. Afgelopen maand is er weer een studentengroep (allemaal meiden!) enkele dagen op bezoek geweest. Veel dank!
We zijn intussen ook in overleg met twee (kerkelijke) jongerengroepen, die elk een aantal dagen naar Tent of Nations willen. Zij willen niet alleen heel praktisch een steentje bijdragen, maar zij willen ook leren wat het betekent voor Palestijnen om te leven onder bezetting. En daarnaast melden zich individuele vrijwilligers, van jong tot ouder, om enkele weken aan de slag te gaan. Wil je ook mee doen? Alleen of met een groep? Laat van je horen!

Privacy
Per 25 mei is de nieuwe Europese privacywet in werking getreden. Deze wet vereist dat de beheerder van persoonsgegevens (dat zijn in dit geval de mailadressen van de ontvangers van de nieuwsbrief van Tent of Nations) kan aantonen dat de ontvangers toestemming hebben gegeven voor het gebruik van die gegevens. Wij gebruiken je mailadres alleen voor het toezenden van onze nieuwsbrief. Mocht je deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je hieronder afmelden.

Namens de familie Nassar in Bethlehem willen wij jullie alleen heel hartelijk danken voor jullie betrokkenheid en steun. Dit betekent veel voor hen, en helpt hen om dóór te gaan in hun inzet voor vrede en recht.

Vrede en alle goeds,
Bram Grandia, Benjamin Baars, Meta Floor

 

 

 

 

De World Methodist Council heeft dit jaar één van haar twee vredesprijzen toegekend aan Daoud Nassar en zijn familie. Lees meer: Vredesprijs 2017. Hier een reactie in de kerstboodschap van fam. Nassar.

De foto: Ds. Kristen Brown overhandigt aan Daoud Nassar namens de World Methodist Council de boodschap dat de Vredesprijs 2017 is toegekend aan fam. Nassar.

 

vredesprijs fam Nassar wereldraad methodisten 12dec2017

 

 

 

Henri Veldhuis in gesprek met Daoud Nassar (5 februari 2017)

 

 


Celebrations 100 Years Tent of Nations (Spring 2016) (4,26 min.)

 

 

Tent of Nations - Update (na de vernietiging van fruitbomen in mei 2014) (6,29 min.)

 

 

Tent of Nations, an Outpost of Hope (3,5 min.)

 

 

Hier alle video's op Vimeo en op Youtube

olijvenHier een aantal weblinks naar goede informatie over

Tent of Nations en de situatie van de Palestijnen:

 

Tent of Nations
Tent of Nations is een ecologische boerderij gerund door de familie Nassar

in Bethlehem. Zij laten zich leiden door het motto ‘We Refuse to Be Enemies’.

 

Facebook Tent of Nations  facebook icoon

 

Friends of Tents of Nations North America

 

Sabeel Jeruzalem
Sabeel is een oecumenisch centrum voor Palestijnse bevrijdingstheologie in Jeruzalem.

 

Vrienden van Sabeel Nederland
Vrienden van Sabeel Nederland steunt het werk van Sabeel Jeruzalem door het getuigenis van Sabeel in de Nederlandse context te laten klinken door middel van publicaties, conferenties en solidariteitsreizen.

 

Kairos Palestina NL
De werkgroep Kairos Palestina Nederland heeft tot doel de roep van het Palestijnse Kairos-document (2009) breed voor het voetlicht te brengen in Nederland, met name in de kerken.

 

The Rights Forum
The Rights Forum zet zich in voor een rechtvaardig Midden-Oosten beleid van de Nederlandse regering. Alleen als dat beleid gebaseerd is op het internationaal recht, kan Nederland effectief aan een duurzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict bijdragen.

 

vriendenmiddag 2016

Op 12 februari 2016 was er een druk bezochte Inspiratiemiddag van Tent of Nations Nederland in Houten. Na eerst telefonisch contact met Daoud Nassar was er een carrousel met acht themagroepen. Het was een middag vol ontmoeting en creativiteit, met muziek en Palestijnse hapjes. Hier: de foto's

olijvenRegelmatig wordt er in de media aandacht besteed

aan de Tent of Nations. Hieronder een selectie.

 

Wikipedia: Daoud Nassar

 

De andere wang (Woord & Dienst – maart 2015)

 

The Christian Family Refusing to Give Up Its Bethlehem Hill Farm (BBC - 17 juni 2014)

The Tree Uprooting Heard Around the World (Haaretz - 12 juni 2014)

Israëlisch leger vernietigt bomen Tent of Nations (Trouw – 21 mei 2014)

 

Er zijn zo veel muren in dit land (Trouw – 3 april 2013)

De weg van liefde op een Palestijnse heuveltop (Nederlands Dagblad – 30 maart 2013)

DabkaVan 9 - 12 mei 2016 (de week tussen Hemelvaart en Pinksteren) vierde Tent of Nations met vrienden van over de hele wereld haar 100e verjaardag. Er was een inspirerend programma waarin vriendschap, solidariteit en ontmoeting centraal stonden en waarin we met elkaar de handen uit de mouwen staken. Tijdens de twee weekenden voorafgaand en volgend op de Celebrations waren er excursies op de Westbank.

Foto's:

  Pre-program: Friday May 6th, Saturday May 7th, Sunday May 8th

  Celebrations: Monday May 9th, Tuesday May 10th, Wednesday May 11th, Thursday May 12th

Column: Aanraking van de grond (Toine van Teeffelen)

 Celebrations ToN 101
Van 1 t/m 4 mei vierde Tent of Nations met buitenlandse vrienden haar 101e verjaardag. Het voorbestaan van Tent of Nations blijft heel kwetsbaar en bedreigd. Maar dit lieveheersbeestje symboliseert onze hoop en betrokkenheid! Hier de foto's.

Hier een video over de Celebrations van vorig jaar (2016)

Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop